Hello Sister! Venture philanthopy in de praktijk van OTC Ghana

Hello Sister! Venture philanthopy in de praktijk van OTC Ghana

door Annet van den Hoek

Op de laatste dag van mijn week in Ghana zit ik aan de Volta rivier en denk na over mijn rol bij het OTC. Wat doe ik nou in zo’n week en wat maakt het verschil?

Hello SisterSister Elisabeth (72) heeft de leiding als “director” van het OTC. Zij bepaalt en zij beslist en voelt zich verantwoordelijk voor OTC. Maar het valt haar ook zwaar en ze steunt het idee om de verantwoordelijkheden meer bij het team te leggen. De opgave is dus “minder sister” voor het OTC. Ik mag deze verandering in gang zetten en dat gaat wonderbaarlijk goed als ik er ben. Ik heb haar vertrouwen gewonnen en groot respect voor haar. Wat daarbij helpt natuurlijk dat we dat we ons met Jazi Foundation voor 5 jaar hebben gecommitteerd met organisatieadvies en steun en dat we wekelijks contact hebben en onze afspraken nakomen. Ook natuurlijk dat we dit jaar €20.000 hebben “geïnvesteerd” in OTC. En ik kan met haar lachen.

De verschillende hoofden van afdelingen leken vooral via Sister te communiceren. Ze kwamen niet bij elkaar voor overleg. Ik heb ze voorgesteld een Management team te vormen en met ze gesproken over de ontwikkelingen in de organisatie, de waarden, diensten, financiering en gewenste veranderingen in de werkwijze. Het team heeft deze verandering als “transitie van de organisatie” bestempeld. Ze willen zelf meer verantwoordelijkheid en structuur in werkwijze en afspraken. Ze zien dat ik ze daarbij kan helpen en zijn zeer coöperatief en leergierig.

Bijvoorbeeld tijdens de discussie over het investeringsplan 2015-2010 werd de ambitie benoemd om het OTC het meest gerenommeerde P&O (Prothese en Orthopedie)) instituut in Ghana te laten zijn, met goede en betaalbare dienstverlening en nieuwe technologieën. Er liggen nu plannen op tafel voor de bouw van een nieuwe unit voor protheses en revalidatie, een nieuw “Trek” programma (mobiele kliniek), scholarships voor gehandicapte kinderen, een collegeplan en een consult op afspraak met VIP behandeling en prijs, zodat diegenen die het kunnen/willen betalen de minder bedeelden kunnen subsidiëren. Ik zwengel de discussie aan en help ze om plannen om te zetten in uitvoering.

Zo kwam Peter (de financiële manager) tijdens mijn vorige bezoek met het idee om de kosten omlaag te brengen door een systeem voor voorraadbeheer te introduceren. Hij schreef vervolgens zelf een goed plan en maakte de formats. Maar daar bleef het bij. Afgelopen week zijn we gestart met de uitvoering door:

  • Steun te krijgen van de collega’s in het MT
  • Mensen te benoemen die het “ storage system” gaan managen
  • Een bijeenkomst met al het personeel te organiseren waar uitgelegd is waarom we dit doen en hoe het werkt (met een rollenspel om te oefenen)
  • Een start te maken met de inventarisatie van voorraden

Het enthousiasme is groot. Bij mijn afscheid riep iemand “Hello Sister Annet….. see you next time”. Oeps denk ik. De opgave was toch minder sister en niet een andere sister.

By |2017-10-04T17:20:42+02:00november 30th, 2015|Blog|Reacties uitgeschakeld voor Hello Sister! Venture philanthopy in de praktijk van OTC Ghana

About the Author:

Jazi Foundation is dedicated to maximising the impact of philanthropy. We do this by supporting initiatives which help to make philanthropy more effective.