Bestuurslid Annet op visite bij Achievers Ghana

Bestuurslid Annet op visite bij Achievers Ghana

Celine zit klaar met haar E-reader en notebook in het zaaltje boven de moskee in de Nima slum van Accra. Ze gaat zo met de andere meisjes lezen en huiswerk maken. Sinds vorig jaar mag ze (weer) naar school. Amandu en Iddi, de managers van Achievers Ghana hebben ervoor gezorgd dat haar oom en moeder zich niet langer verzetten en met een beurs van Achievers gaat ze nu naar een van de vele private scholen (‘private schools for the poor’) in de slum. Deze week heeft zij de e-reader mee naar huis mogen nemen. Ook al was er weer uren geen stroom, zij kon ‘s avonds lezen. Haar moeder vraagt haar nu steeds vaker om haar voor te lezen en ook de buren zijn nieuwsgierig geworden.

Amadu, Iddi, Annet en Amina in de Nima slum

Amadu, Iddi, Annet en Amina in de Nima slum

Ook Amina, oprichtster van Achievers maakt veel gebruik van de ruimte boven de Moskee. Studeren in een slum is niet makkelijk, als je met je moeder, broer, zus en baby een kamertje deelt. Ze moet haar examens halen om toegelaten te worden tot een goede school deze zomer. Alle ogen zijn op haar gericht…

Na een eerste jaar van ondersteuning door Jazi deed ik een evaluatie. Wat is het effect geweest van onze Jazi werkwijze? De samenwerking heeft geleid tot:

  1. een groei van 60 naar 200 meisjes die naar school gaan
  2. een professionalisering van de organisatie (“a transparant system for record and book keeping and a financial plan”
  3. betere communicatie met onder andere een nieuwe website
  4. interessante nieuwe contacten, activiteiten en middelen zoals “Worldreader” ( e-readers) en “Tech Needs girls” (workshops)
  5. toegang tot nieuwe donoren en financiële steun
  6. een prijs “MTN Hero of Change”.
Annet in gesprek met Amadu

Annet in evaluatiegesprek met Amadu

En wat kunnen we ervan leren? Amandu en Iddi zijn zeer gedreven én hebben grote moeite het tempo en de ambitie waar te maken. Persoonlijke problemen vanwege de crisis in Ghana en gebrek aan elektriciteit maken dat de aandacht voor fondsenwerving en administratie achterstallig was. Het bezoek van Robert (4x/jaar) helpt ze naar eigen zeggen om gefocust te blijven. Het groeitempo is bijgesteld, het salaris voor Amandu en Iddi besproken en door Achievers bijgesteld, en de onderlinge werkverdeling en samenwerking krijgt meer aandacht.

Lokale fondsenwerving is in de huidige economische crisis in Ghana erg moeilijk. Jazi kan helpen door contacten uit haar netwerk aan te reiken en Amandu en Iddi te trainen in fondsenwerving (Hoe voer je een gesprek? Wat kan je bieden?).

Niet iedereen gunt Achievers het succes van de 200 meisjes die nu naar school gaan. De “Arabic school” en een aantal imams zijn tegen onderwijs aan meisjes. Ook door de economische malaise houden veel ouders hun dochters thuis om te werken. Amandu en Iddi zien het als hun grootse taak om in de komende jaren de mentaliteit te veranderen, waarin de aandacht voor onderwijs van meisjes en hun toekomst groeit. 80% van de betrokken scholen is inmiddels enthousiast. De grootste klus is nu om het vol te houden, opdat de meisjes zelf kunnen laten zien wat voor goeds het brengt…..

By |2015-04-20T12:59:06+02:00april 20th, 2015|Blog|Reacties uitgeschakeld voor Bestuurslid Annet op visite bij Achievers Ghana

About the Author:

Jazi Foundation is dedicated to maximising the impact of philanthropy. We do this by supporting initiatives which help to make philanthropy more effective.