Wat heeft liefde met effectieve filantropie te maken?

Wat heeft liefde met effectieve filantropie te maken?

Original article appeared in the Denver Post. Republished here with the kind permission from the author, Bruce DeBoskey. Kindly translated pro-bono into Dutch by Floor Ketting, Lingua Flora.

Bruce DeBoskeyDe term “filantropie” is een combinatie van twee oude Griekse woorden: “philos”, wat zoveel betekent als “liefde” in de zin van zorgen voor, voeden, ontwikkelen en verbeteren; en “anthropos”, wat zoveel betekent als “menselijk wezen” in de zin van onze gemeenschappelijke menselijkheid. Een filantroop is een persoon die door middel van charitatieve inspanning zijn liefde voor de mensheid uit.

Elk jaar worden er honderden artikelen gepubliceerd over het onderwerp filantropie. Schrijvers zoals ik wijden hun woorden aan de filantropie, met als doel filantropen te helpen meer strategisch en effectief te worden, door met een zakelijke strengheid en nauwkeurigheid processen te bedenken en uitkomsten te meten. Termen als “rendement op sociale investeringen”, “venture filantropie” en “meetbare impact” worden dikwijls gebruikt als leidraad bij moderne filantropische initiatieven.

Al deze inspanningen om de impact van filantropie te verhogen hebben geleid tot vele grote innovaties en hebben geresulteerd in enkele opmerkelijke uitkomsten. Wat er echter ontbreekt in deze aanpak, is de erkenning dat enkel de zakelijke en de wetenschappelijke methoden niet genoeg zijn.

De emotionele component van filantropie is volgens filantropisch adviseur Peter Karoff de “geheime saus” van het geven, die filantropen in staat stelt meer resultaten te bereiken, voor zichzelf, maar ook voor de mensen en de goede doelen die ze willen helpen.

Filantropische liefde, net als andere vormen van liefde, bestaat uit een aantal belangrijke elementen die, wanneer ze betrokken wordt bij de filantropie, zorgen voor een effectiever resultaat:

• Compassie — Compassie bestaat uit empathie voor het lijden van anderen, en de wens dit lijden te verlichten. Donnela Meadows, een vooraanstaand milieu-wetenschapper en auteur, schrijft: “De wereld kan nooit een duurzame plek worden als mensen zichzelf en anderen niet met compassie kunnen benaderen.”

• Respect — Donoren moeten respect hebben voor de mensen of de goede doelen die ze willen helpen. In deze context betekent respect dat de donor niet zijn wil moet willen opleggen aan de ontvanger van het geschenk. De donor doet er beter aan goed te luisteren naar wat er nodig is en wat er het beste zal werken, om zo onderling overeengekomen doelen te bereiken.

• Vertrouwen — Filantropie vereist een hoge mate van vertrouwen in de integriteit en goodwill van anderen. Het is noodzakelijk om goede partners in de sociale sector te identificeren, en vervolgens, zoals in elke partnerschap, het vertrouwen te hebben dat ze hun verplichtingen nakomen en hun potentieel bereiken.

• Passie — Het identificeren van goede doelen waarover u gepassioneerd bent is een belangrijk element van filantropische liefde. Het antoniem van passie is apathie. Iedereen die apathisch is over de problemen van de gemeenschap kan geen effectieve filantroop zijn.

• Integriteit — Karoff schrijft: “Integriteit bestaat uit de volledigheid en consistentie van doel, proces en praktijk. De werking van integriteit is gebaseerd op de morele principes van deugdzaamheid, eerlijkheid en oprechtheid.”

Hoewel methodologie, metingen en statistieken voor de filantropie essentieel zijn om de levens van anderen te verbeteren, kunnen ze niet alleen staan. Door ervoor te zorgen dat filantropie ook de magie, kracht en impact van de kwaliteiten van filantropische liefde omvat, worden de uitkomsten voor de filantroop en de begunstigde gemaximaliseerd.

In de woorden van Beatle Paul McCartney, “Uiteindelijk is de liefde die u neemt gelijk aan de liefde die u maakt.”

Bruce DeBoskey is een filantropisch adviseur in Colorado, die families, bedrijven en stichtingen helpt met hun filantropische initiatieven. Meer informatie op deboskeygroup.com

By |2014-09-13T09:12:47+02:00september 11th, 2014|Blog|Reacties uitgeschakeld voor Wat heeft liefde met effectieve filantropie te maken?

About the Author:

Jazi Foundation is dedicated to maximising the impact of philanthropy. We do this by supporting initiatives which help to make philanthropy more effective.