Wat is een Giving Circle? – Samen Geven

Wat is een Giving Circle? – Samen Geven

Het concept van de giving circles (samen geven) is nog relatief nieuw in Nederland, maar bestaat al langer in de Verenigde Staten. Het is echter in opkomst, omdat veel mensen meer betrokkenheid wensen bij hun geefgedrag.

Wat zijn giving circles dan? Een giving circle bestaat uit gelijkgestemde mensen die hun geld bundelen, om gezamenlijk aan goede doelen te geven die aansluiten bij de missie van de betreffende giving circle.

Door individuele filantropen te verenigen in een groep, wordt hun impact aanzienlijk vergroot, omdat één giving circle meer impact heeft dan de impact van alle individuen in een giving circle bij elkaar opgeteld, zowel in termen van geld als ervaring.

Waarom is dit? Hier zijn drie redenen voor:

Hefboomeffect
Door individuele geldbedragen samen te voegen tot een fonds, kan de grotere gift aanzienlijk meer impact hebben dan de kleinere gift, die een goed doel normaalgesproken niet in staat stelt specifieke dingen te doen. Grotere donaties bieden de goede doelen die de fondsen ontvangen de mogelijkheid om specifieke projecten uit te voeren, die door de groep gesponsord kunnen worden. Het kan het voor een goed doel ook de moeite waard maken om meer informatie te verschaffen en zelfs om in persoon tot de groep te komen spreken, tijdens de donatie aanvraag en om verslag te geven over de vooruitgang.

Leren
Onderdeel zijn van een giving circle biedt u de ideale gelegenheid om uw kennis over effectief geven te vergroten. Verschillende leden brengen verschillende ervaringen met zich mee en creëren zo een platform om deze kennis te delen. Er kan ook sprake zijn van synergie als bepaalde leden van de groep worden genomineerd om onderzoek uit te voeren naar een bepaald onderwerp, vraagstuk of project en vervolgens de conclusies delen met de groep, in plaats van dat elk lid zijn eigen onderzoek doet. Ook is het voor een giving circle vaak mogelijk om een expert uit te nodigen om met de leden te komen praten over de kwesties die van belang zijn, waarbij de leden van een giving circle in de gelegenheid worden gesteld om hun kennis verder te verdiepen.

Linken
Door deel te nemen aan een giving circle krijgen leden de mogelijkheid tot interactie met andere mensen die hun interesses en hun passie voor hetzelfde doel delen. Dit is een geweldige manier om uw netwerk uit te breiden en om nieuwe vrienden te maken. Het is ook aangetoond dat leden van een giving circle meer betrokken raken, en het is nu juist deze betrokkenheid die leermogelijkheden biedt die uw kennis vergroten, alsook uw plezier erin vergroten. Onderdeel zijn van een giving circle geeft diegenen die op een dieper niveau betrokken wensen te raken de kans om vrijwilligerswerk te doen, hetzij binnen de giving circle, hetzij bij de goede doelen die worden gefinancierd door de giving circle.

Kortom, het creëren van of het aansluiten bij een giving circle biedt vele voordelen die u kunnen helpen om uw geefgedrag naar het volgende niveau te tillen. Echter, opdat een giving circle succesvol is, is het belangrijk om te onthouden dat het opzetten en het managen van een giving circle wel tijd en energie vergt. De giving circle dient goed te worden gemanaged als het zich staande wil houden en langere termijn successen wil boeken. We zullen dit in deel 2 van dit artikel behandelen.

De eerste giving circle in Nederland, zover wij dat weten, is The Giving Circle of Amsterdam, in 2014 opgericht door Faye Walsh Drouillard en Diana van Maasdijk. De Jazi Community heeft ook twee giving circles gecreëerd, maar dan rond twee specifieke projecten (Achievers Ghana en One Acre Fund Malawi). Kent u interessante giving circles? Deel deze dan met ons, door hieronder de links naar hun websites te vermelden.

Informatiebronnen:
Giving 2.0, transform your giving and your world (Engelstalig) van Laura Arrillaga-Andreessen
Goed Geven (Nederlandstalig) van Diana van Maasdijk

By |2017-10-04T16:08:06+02:00juni 14th, 2014|Blog|Reacties uitgeschakeld voor Wat is een Giving Circle? – Samen Geven

About the Author:

Founder @ Jazi Foundation, Chairman @ Effective Giving